Idziemy za Tobą

Już we wstępie najmłodsi dowiedzą się do czego potrzebny jest nam Wielki Post i czemu ma służyć wyrzeczenie się pewnych rzeczy. Następnie zawarte są uwagi dla rodziców o tym w jaki sposób należy korzystać z książki. Wszystko to jest bardzo jasno i przejrzyście pokazane. Otóż lektura składa się z rozważań na każdy z 40 wielkopostnych dni oraz na tydzień Wielkanocny.

Dodatkową ogromną atrakcją i pomocą w zrozumieniu wędrówki przez Wielki Post jest dołączony do książki zeszyt i plakat, który możemy zawiesić na ścianie. Zeszyt zawiera liczne symbole do wycinania, które naklejamy obok ścieżki z rozważaniem każdego dnia. Plansza zawiera ścieżkę prowadzącą przez pustynię, góry, pola i pastwiska do Świętego Miasta. Wędrówkę zaczynamy od narysowania śladów stóp i dorysowujemy je zawsze do tego miejsca gdzie pojawia się cyferka kolejnego dnia. Na końcu wędrówki jest Wielka Noc i niespodzianka! – sucha i jałowa dotąd pustynia przez którą tyle dni wędrowaliśmy – zakwita. Naklejamy zatem jezioro i mnóstwo kwiatów. Chrystus Zmartwychwstał. Alleluja!

Autor Dorota Łoskot Cichocka,Marek Kita
Data wydania 2018