Spotkania z biblijnymi nauczycielami wiary

Niniejsza książka przybliża nam jedenaście postaci biblijnych – jedenastu świadków wiary: Abrahama, Mojżesza, Samuela i Dawida, Jeremiasza i Eliasza, Maryję, Jana Chrzciciela, Piotra, Pawła i Jana. Publikacja ta, przygotowana przez znanego biblistę ks. prof. Stanisława Haręzgę, wyrosła z doświadczenia spotkań biblijnych prowadzonych w Roku Wiary. To sprawdzona i dobra propozycja, jak wspólnie rozważać Pismo Święte.
Producent: Święty Wojciech

Wciąż szukamy nauczycieli i przewodników – w codzienności, w życiu zawodowym, ale też życiu wiary. O tym, że wiarę należy przekazywać oraz że uczymy się jej od innych, przekonany jest chyba każdy. Spróbujmy zatem uczyć się jej od mistrzów – biblijnych świadków wiary. Na kartach Pisma Świętego znajdujemy bowiem postaci, które pokazują nam, że można wierzyć nadziei wbrew nadziei, głosić orędzie Boże mimo własnych ułomności, że błąd nie skreśla nas w oczach Boga i nawrócenie zawsze jest możliwe, że przez całe życie wzrastamy w poznawaniu Pana.

Ks. dr hab. Stanisław Haręzga, prof. KUL jest wykładowcą na Wydziale Teologii KUL, kierownikiem Katedry Proforystyki Biblijnej, autorem licznych publikacji poświęconych rozważaniom i interpretacji Pisma Świętego. Jest również moderatorem Dzieła Biblijnego im. Jana Pawła II w Archidiecezji Przemyskiej, orędownikiem apostolatu biblijnego i lectio divina.

Autor (red.) ks. prof. Stanisław Haręzga
ISBN 978-83-7516-758-0