Jezuita Papież Franciszek

Książka powstawała blisko trzy lata, Autorom udało się uzyskać zaufanie „ojca Bergoglio” i skłonić go do bardzo osobistych zwierzeń, Dziennikarze zadają proste, klarowne pytania nawet na delikatne tematy, a rozmówca odpowiada na nie bezpośrednio, szczerze, bez dyplomatycznych uników, często dowcipnie, Niezwykły klimat książki budują nie tylko odpowiedzi na pytania o wielkie moralne problemy, ale także te, w których ujawnia, o co zawsze pyta młodych rodziców przychodzących do spowiedzi? dlaczego arogancję i pychę uważa za największy grzech, a cierpliwość za największą cnotę? dlaczego nie ufa swojemu pierwszemu wrażeniu? co myśli na temat równowagi pomiędzy pracą a życiem i jaki ma stosunek do niedzieli? To nie jest książka, którą tworzono „na kolanie”, Jest przemyślana i dopracowana, jakby Opatrzność czuwała nad autorami, wiedząc że po najbliższym konklawe każde jej zdanie będzie analizowane i rozbierane na czynniki pierwsze, „Jezuita, Papież Franciszek” to publikacja niezbędna dla zrozumienia osobowości i intelektu nowego papieża, To książka, w której Franciszek sam przedstawia się światu, Nie mówią za niego biografowie, którzy zaledwie zaczęli badać jego postać, ale on sam mówi o sobie: „taki jestem”, „tak myślę”,

Autor France Ambrogetti
ISBN 9788375694260