Dzieci Królestwa

To nie jest bajka o grzecznych chłopcach i dziewczynkach. To mocna do bólu… duchowa literatura faktu.

Biskup Grzegorz Ryś w roli przewodnika po królestwie „nie z tego świata”, choć NA TYM ŚWIECIE. Królestwo Boże jest pod ręką. Książka jest zredagowanym zapisem rekolekcji adwentowych, wygłoszonych przez biskupa Grzegorza Rysia we wrocławskim Duszpasterstwie Akademickim „Maciejówka” oraz na spotkaniach w Krakowie, w grudniu 2013 roku, w ramach cyklu „Ekumeniczna ewangelizacjana na barce”. Całość uzupełnia rozmowa z autorem przeprowadzona w październiku 2014 roku.

Biskup Grzegorz Ryś w roli przewodnika po królestwie „nie z tego świata”, choć NA TYM ŚWIECIE. Królestwo Boże jest pod ręką. Nie jest nam dane od razu w całości. To rzeczywistość, która ma rosnąć razem z człowiekiem. To jest pewien wybór, przed którym stoimy: albo wypełnię w życiu najgłębszą prawdę o sobie samym, albo jej zaprzeczę z całą konsekwencją, do tego stopnia, że znajdę się poza własnym domem. Dziecko królestwa może zostać wyrzucone za drzwi domu, którego jest dziedzicem.

Autor bp. Grzegorz Ryś
ISBN 978-83-64453-11-3