Jezu, Ty się tym zajmij! o. Dolindo Ruotolo Życie i cuda

Pierwsza biografia autora potężnej modlitwy „Jezu, Ty się tym zajmij”.
Zawiera modlitewnik z cudowną modlitwą zawierzenia.
Producent: Wydawnictwo Esprit

Pierwsza biografia autora potężnej modlitwy
Jezu, Ty się tym zajmij”

Kim jest O. Dolindo Ruotolo? Kapłan, któremu Jezus podyktował jedną z najpiękniejszych chrześcijańskich modlitw.

O. Dolindo Ruotolo to mistyk. Posiadał przedziwny wgląd w dusze człowieka - napisał ponad 220 tysięcy imaginette, obrazków z proroczym słowem skierowanym do konkretnej osoby. Niezywkle ceniony przez o. Pio, który często odsyłał do niego penitentów. Kapłan heroicznie wierny Kościołowi, mimo że szczególnie doświadczany: z powodu oskarżeń nieprzychylnych mu osób, wielokrotnie stawiany przed Świętym Oficjum, oskarżany o herezję, z wieloletnim zakazem odprawiania Mszy Świętej i głoszenia homili. Jest Sługą Bożym. Trwa Jego proces beatyfikacyjny.

O autorze

JOANNA BĄTKIEWICZ-BROŻEK - dziennikarka, publicystka, tłumaczka, współautorka książki Mam odwagę mówić o cudzie  (wspólnie z prof. Januszem Skalskim). Obecnie współpracuje z portalami Vatican Insider oraz Aleteia.

"Kiedy do ojca Pio przychodziły tłumy, mówił: – Idźcie lepiej do ks. Dolindo! Ten kapłan z Neapolu, mistyk, zostawił modlitwę, którą podyktował mu sam Jezus. Modlitwę o efekcie piorunującym.

Kiedy widzisz, że sprawy się komplikują, powiedz z zamkniętymi oczami w duszy: „Jezu, Ty się tym zajmij!”. Czyń tak za każdym razem! Czyńcie tak wszyscy, a ujrzycie wielkie, nieustające i ciche cuda! Daję wam słowo, na moją miłość – Jezus podyktował te słowa ojcu Dolindo Ruotolo w latach 40. XX wieku. Neapolitański tercjarz franciszkański, dziś sługa Boży, spisał w 33 tomach swoje duchowe przeżycia mistyczne, wskazówki dla kapłanów oraz to, co dyktował mu Jezus. Jego teksty są szczere, kipią pokorą i są trafną diagnozą kondycji dzisiejszego człowieka, są niczym kadr z często niełatwego życia kapłana.

Trwa proces beatyfikacyjny Neapolitańczyka. To do niego św. o. Pio kierował ludzi. „Idźcie do ojca Dolindo!” – odsyłał pielgrzymów kapucyn. A o. Dolindo wręczał im „Akt całkowitego oddania Jezusowi”. „Nie kombinuj nic, tylko módl się tak, jak Jezus prosi” – dodawał. "

Joanna Bątkiewicz-Brożek

Gość Niedzielny 48/2014