La Pallotina "Pusty Plac"

La Pallotina to chrześcijański zespół rockowy, Tworzą go: ks. Andrzej Daniewicz (lider), Piotr Szewczenko (gitara), Witek Wilk (perkusja) i Dominik Sławiński (bas).

Nazwa zespołu pochodzi od św. Wincentego Pallottiego, rzymskiego kapłana pierwszej połowy XIX wieku, założyciela Zjednoczenia Apostolstwa Katolickiego - organizacji skupiającej kapłanów, siostry zakonne i wiernych świeckich, pragnących przeżywać swą wiarę w duchu powszechnego apostolstwa.
ks. Andrzej Daniewicz - pallotyn, założyciel i lider La Pallotiny, twórca repertuaru, wokalista i gitarzysta, absolwent Akademii Muzycznej w Katowicach (Wydział Jazzu i Muzyki Rozrywkowej). Komponuje, pisze teksty, gra na gitarze i klawiszach. Początkowo jego muzyczne apostolstwo opierało się na stylistyce popowo-jazzowej. Jednak tworząc La Pallotinę postanowił sięgnąć do mocniejszego brzmienia. Najnowsze pomysły zespołu to mieszanka rockowo-balladowa, która doskonale nadaje się na estrady chrześcijańskich festiwali.

Płyta zawiera teledysk do piosenki Pusty plac

La Pallotina - Pusty plac

1. Pusty plac (03:58)
2. Ratuj mnie (03:50)