EWANGELIZACJA

IMG 0368 small1

Ponieważ ludzie wciąż potrzebują „… nowej ewangelizacji, zdolnej dotrzeć do świata, nie objętego ewangelizacją «klasyczną». Wszyscy potrzebują Ewangelii; Ewangelia jest przeznaczona dla wszystkich, a nie tylko dla zamkniętego kręgu ludzi, mamy zatem obowiązek szukać nowych dróg, by dotrzeć z nią do wszystkich."-[Benedykt XVI]

Takich właśnie dróg szukamy. W ramach naszej misji chcemy tworzyć nowe wspólnoty tj. Szkoły Nowej Ewangelizacji  (SNE), organizować warsztaty, kursy , rekolekcje i akcje ewangelizacyjne.

Jeżeli chcesz, aby Dobra Nowina wkraczała z nową mocą, wspomóż nas wysyłając dowolną wpłatę na konto 40 1050 1025 1000 0090 3014 2104 z dopiskiem "Ewangelizacja"

Więcej o SNE

misjaewngelizacja

Szkoła Nowej Ewangelizacji (SNE) jest jednym z ruchów w Kościele katolickim, którego celem jest ewangelizacja, formacja ewangelizatorów oraz inicjowanie nowych ośrodków ewangelizacyjnych na poziomie kraju, diecezji, parafii i wspólnot, tak, aby każdy katolik potrafił głosić Dobrą Nowinę w sposób prosty, praktyczny i doświadczalny.

Szkoła Nowej Ewangelizacji powstała głównie jako odpowiedź na wezwanie Jana Pawła II do Nowej Ewangelizacji, wyrażonego przede wszystkim w encyklice Redemptoris Missio oraz adhortacji apostolskiej Christifideles Laici. W 1983 roku w przemówieniu na Haiti Jan Paweł II stwierdził, że Nowa Ewangalizacja powinna być nowa w zapale, metodzie i środkach wyrazu.
Program Szkoły Nowej Ewangelizacji SNE posiada konkretny Plan Pastoralny o nazwie REDEMPTORIS MISSIO. W skład tego planu wchodzi formacyjny program kursów, który przeprowadza uczestnika przez poniższe etapy:

niezewangelizowany --> zewangelizowany
zewangelizowany --> ewangelizator
ewangelizator --> formator ewangelizatorów
formator ewangelizatorów --> prowadzący Szkołę Ewangelizacji

Każda Szkoła Nowej Ewangelizacji posiada także własne narzędzia takie jak: rekolekcje, warsztaty, inicjatywy (koncerty, spotkania).

Charakterystyka Szkoły Nowej Ewangelizacji:

- kerygmatyczna - głównym celem Szkoły jest głoszenie kerygmatu, czyli głównych prawd chrześcijańskiej wiary, tak aby każdy  uczestnik mógł przeżyć osobiste spotkanie z Jezusem.
- charyzmatyczna - ewangelizacja nie jest nakłanianiem innych do własnych przekonań, ale dawaniem propozycji wiary, pozostawionej wolnemu wyborowi człowieka. Ze względu na to podstawową zasadą Szkoły jest otwartość na działanie Ducha Świętego, tak aby to On mógł przekonywać serce uczestnika.
- wspólnotowa - ewangelizacja dokonuje się we wspólnocie oraz w łączności z Kościołem, ma także na celu tworzeniu nowych wspólnot.

Historia Szkoły Nowej Ewangelizacji:

Za inicjatora Szkoły Nowej Ewangelizacji uznaje się Jose Prado Floresa, biblistę i ewangelizatora, który założył Szkołę św. Andrzeja w Meksyku w roku 1980. Szkoła ta dała początek wielu innym szkołom mieszczącym się na całym świecie, szczególnie zaś w Polsce. Szkoły Nowej Ewangelizacji w Polsce Obecnie w Polsce jest 20 Szkół Nowej Ewangelizacji współpracujących w Programie REDEMPTORIS MISSIO, posiadających zatwierdzenie w Kościele katolickim. Wśród nich jest 13 szkół diecezjalnych, 1 w Seminarium Duchownym Diecezjalnym, 2 zakonne (Księży Zmartwychwstańców i Księży Saletynów) i 4 parafialne. Każda SNE jest autonomiczna i podlega Biskupowi Diecezjalnemu, posiada osobę odpowiedzialną, mianowaną przez ks. Biskupa. Księża odpowiedzialni współpracują ze świeckimi biorąc odpowiedzialność za posługę ewangelizacyjną w Kościele katolickim. Wszystkie Szkoły są zjednoczone we współpracy formacyjnej w ramach Programu REDEMPTORIS MISSIO.

Seminarium Wiary w Łomży

Kursy SNE