DSC 0104

Twórcy projektu "Psalmy Józefa" ogromnie dziękują Fundacji zaNim oraz Wszystkim, którzy umożliwili start produkcji płyty. Dziękujemy za zorganizowaną zbiórkę, za każdą złotówkę i każde dobre słowo! Obecnie trwają intensywne prace nad płytą, zostanie ona wydana przez Fundację Abba Pater. - Monika Maśnik

To będzie płyta o MIŁOŚCI...1473 122f878499 m Opowiada o rozterkach, smutkach i szczęściu, jakie przeżywamy w rodzinie. To będzie płyta bardzo rodzinna i radosna!

Na płycie spotkamy Świętego Józefa. Jest on patronem Kościoła powszechnego, sierot, pracujących i poszukujących pracy, wielu krajów i miast, w tym Krakowa i Kalisza, jak również słynącego z cudów Sanktuarium w Kaliszu – Polskiego Nazaretu. Zdaje się być nam najbardziej bliski jako Opiekun Świętej Rodziny – patron małżonków i ojców. Młodzież często modli się do niego, prosząc o dobrego towarzysza/towarzyszkę na dalszą drogę życia:-)

Twórcy projektu

Monika Maśnik, autorka tekstów i Jakub Tomalak, kompozytor i dyrygent – mają już teksty i muzykę, a w swój projekt zaangażowali młodych, utalentowanych artystów. Pierwszą piosenkę zaśpiewał wspaniały duet: Martyna Jaskulska i Piotr Dejnak. Kogo jeszcze spotkamy? Na razie jest to jeszcze nasza tajemnica:-)

Monika Masnik

Monika Maśnik – autorka wierszy (zbiory „Wiersze zielone”, „Światło”, publikacje w almanachach i czasopismach). Absolwentka krakowskiej Akademii Wychowania Fizycznego oraz Uniwersytetu Papieskiego. Współpracuje z czasopismem „Droga”, należy do zespołu twórców Cyfrostudnia.pl. W latach 2012 i 2013 prowadziła wieczory poezji w jednym z krakowskich ośrodków kultury. Współautorka libretta „Et in Terra Pax – Orędzie Pokoju” (premiera w 2010 r. na tarnowskim Rynku).  Autorka tekstów nawiązujących do muzyki liturgicznej (m.in. „Ty, co nie zwątpiłaś nigdy”, Jakub Tomalak) oraz piosenek dla dzieci (płyta „Opowieści z Mądrej Księgi” Violi Brzezińskiej). Obecnie mieszka w Warszawie

(fot. Lidia Jazgar)

Jakub TomalakZauważyłem we własnym życiu, że Pan Bóg podsuwa świętych. My bardzo ich potrzebujemy, ale oni też potrzebują nas, żebyśmy o nich mówili - nie po to tylko, żeby o nich było głośno, ale oni mają jakąś konkretną informację do przekazania nam tutaj, na ziemi, a która dotyczy relacji z Panem Bogiem. W moim przypadku św. Józef dotknął sfery bycia mężczyzną, bycia opiekunem, troski o dom - w pewnym momencie potrzebowałem konkretnych wskazówek i pojawił się właśnie św. Józef. W sposób wręcz brawurowy ingerował w moje życie w bardzo konkretnych sytuacjach, m.in. mieszkaniowych i finansowych. Były to sploty okoliczności, które nie mogły się w normalnym biegu wydarzyć. Mam wewnętrzną potrzebę tworzenia na temat tego Świętego. Pojawiło się sporo projektów - najnowszy z nich to "Akatyst" - i zacząłem być kojarzony z pieśniami do świętego Józefa. To samo przychodzi do mnie i nie jest na takiej zasadzie, że ja czegoś bardzo intensywnie poszukuję, nie ma tu nic takiego, co można nazwać działaniem na siłę.

Jakub Tomalak – dyrygent, kompozytor, wykładowca akademicki. Absolwent Wydziału Pedagogiczo-Artystycznego w Kaliszu Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu oraz Podyplomowego Studium Chórmistrzowskiego Akademii Muzycznej im. Feliksa Nowowiejskiego  w Bydgoszczy. Założyciel i dyrygent chóru Musica Nova Calisiensis.  Producent muzyczny (m.in. płyty „Nova Pieśń”, „12 oddechów”, „Akatyst ku czci św. Józefa Oblubieńca Bogarodzicy”), autor wielu  pieśni  i opracowań chóralnych oraz form wokalno-instrumentalnych. Od roku 2006 regularnie prowadzi warsztaty chóralne  na terenie całej Polski. Jest animatorem i organizatorem cyklicznych wydarzeń artystycznych (m.in.: Festiwal Abba Pater, Kaliskie Wieczory Uwielbienia, koncerty „Pieśni o Polsce”). Od roku 2008 współpracownik Fundacji Dominikański Ośrodek Liturgiczny w Krakowie.  Od roku 2014 jest liderem i założycielem  zespołu  uwielbienia  Abba Pater Music.

(fot. Wojciech Neubauer)

Kilka lat temu dostałam od pewnego zakonnika śliczny obrazek ze świętym Józefem. Rysunek przedstawia Ojca, który jest bardzo szczęśliwy, trzymając na rękach Dzieciątko. Obaj uśmiechają się tak, jakby przed chwilą skończyli się droczyć: https://dominicasalcala.files.wordpress.com/2013/03/san-josc3a9.jpg. Właśnie tak wyobrażam sobie Świętego Józefa – jako męża i ojca, przed którym stało nie tylko niezwykłe zadanie, ale też otwierała się codziennie droga zwykłych trosk i radości tak bardzo nam bliskich.